Erkende Opleiding Sportmassage

NGS opleiding sportmassage (Nederlands Genootschap voor Sportmassage).


Verkorte en versnelde opleiding Sportmassage met erkend NGS diploma.

Tijdens de opleiding krijg je les in de volgende vakken: Anatomie, Fysiologie, Sporthygiëne, Verzorging en EHBSO.
De versnelde en intensieve opleiding duurt 6 maanden , start in augustus (24) en eindigt eind januari 2019, vlak voor de praktijkexamens in februari.

Naast de contacturen met de docent zal de zelfstudie, zowel het bestuderen van de theorie, als het oefenen van de praktische vaardigheden gemiddeld tussen de 5 en 10 uur per week aan tijd kosten.. Het theorie examen zal digitaal afgenomen worden door het CITO i.s.m. het NGS. Dit kan gedurende het hele jaar gedaan worden.
Het praktijkexamen (assessment) zal landelijk worden afgenomen.

De praktijkexamens zijn in Bilthoven en zijn gedurende 3 periodes van het jaar te doen: februari, juni en november.

Via de docent kan de cursist zich bij het NGS aanmelden om aan de examens deel te nemen, dit gaat in samenwerking met “massage-en opleidingsinstituut Libosan in Houten en Ede.  Dit instituut verzorgt al jaren met groot succes opleidingen in massage, stoelmassage en sportmassage.

De docent van de verkorte opleiding is Peter Stuitje, die al meer dan 15 jaar de opleiding verzorgt met jaarlijks tussen de 20 en 40 cursisten, waarbij het slagingspercentage altijd boven de 75% en vaak zelfs boven de 80% is, ter vergelijking: het landelijke slagingspercentage ligt rond de 60%. Peter heeft de opleidingen verzorgt voor Thim van der Laan, Vitalis massageopleidingen en Libosan massageopleidingen .

Het is echter ook mogelijk om  het sportmassage certificaat van de opleiding zelf te behalen en niet het NGS assessment te doen.

De verkorte opleiding vindt plaats in Montfoort en biedt plaats aan max 6 cursisten. Dit betekent een grote persoonlijke aandacht per individuele cursist. De opleiding is in een fysiotherapie praktijk in een sportschool en dat betekent dat er vaak wel “echte” clienten zullen zijn, waar een blessure of een klacht bij aanwezig is en dit biedt de cursist een goede mogelijkheid een echte casus mee te maken en zelf te behandelen.

Omdat de praktijkexamens ook uit een casus bestaan, die men zelf moet onderzoeken en behandelen, is dit een unieke gelegenheid om dat al tijdens de opleiding te doen!

De start datum in augustus 2018 betekent dat men in februari praktijkexamen kan doen en dus begin 2019 al het erkende diploma in het bezit kan hebben.

Er zijn regelmatig vacatures voor sportmasseurs bij diverse sportverenigingen, sauna’s en wellnessinstituten en men kan ook een eigen praktijk beginnen. De opleiding kan referenties meegeven bij eventuele sollicitaties.

De kosten van de versnelde opleiding bedragen 1280,- euro bij betaling voor 1 juli en bij betaling in 1 keer, bij betaling in 6 maandelijkse termijnen zijn de kosten 225.,- .

De kosten van het examen zijn hierbij niet inbegrepen, het NGS is de organisatie die de examens maakt en afneemt en dus dient de cursist de kosten met het NGS te verrekenen. In 2018 zijn de examenkosten per pakket 243,- euro (d.i. theorie en praktijk).

De tijdens de gehele opleiding gebruikte lesstof is in hand-outs en powerpoints voor de cursist beschikbaar en zal de cursist steeds tijdig worden overhandigd, zodat de stof voor de les al kan worden doorgenomen en men de les goed kan volgen, gezien het hoge tempo van de versnelde opleiding.  Ook zijn er veel examenvragen en oefenexamens aanwezig, en is elke praktijkles op beeldmateriaal beschikbaar.  Ook is het de cursisten toegestaan tijdens de les zelf opnamen te maken en dit thuis terug te kijken.

Daarnaast is het iedere cursist vrij de nodige boeken te bestellen om nog meer lees- en beeldmateriaal te hebben, hiervoor is bijvoorbeeld het boek “sportmassage” van Snellenberg erg geschikt.

Tijdens de opleiding wordt uiteraard gemasseerd en ook het tapen en bandageren wordt geoefend. De materialen hiervoor worden door de opleider beschikbaar gesteld. De materialen die de cursist zelf nodig heeft voor oefenen en tijdens de examens dient men zelf te verzorgen.

Gezien de nauwe samenwerking die er is met het massage- en opleidingsinstituut Libosan, is er gedurende de opleiding ook een mogelijkheid mee te gaan naar de snijzaal van het UMCU, waar men preparaten van het lichaam kan zien en goed de botten, het skelet en de spieren en pezen kan bestuderen! Dit is altijd een leuke en leerzame dag!

 

Inhoud opleiding:

Theorie:

Anatomie: het skelet en het spierstelsel, ook in het latijn, moet men grondig kennen, waarbij vooral het accent wordt gelegd op de gewrichten van de armen en benen en de betreffende spieren.

Fysiologie: alle orgaanstelsels worden bestudeerd met vooral het accent op bloed- en bloedsomloop, ademhaling en inspanningsfysiologie. Ook termen als belasting en belastbaarheid komen aan de orde.

Theorie sportmassage: uitleg en begrip van termen die in de praktijk worden geoefend, maar ook hygiene en competenties van de sportmasseur worden besproken, ook de theorie van EHBSO komt hierin aan de orde.

Kwaliteitszorg: de (wettelijke) positie van de sportmassage in NL en de beroepsspecifieke competenties worden besproken.

Praktijk:

Massagetechnieken , houding en dosering, behandelplan opstellen en uitvoeren.  Bij het oefenen en aanleren van de praktische vaardigheden oefenen we op elkaar.  Bij de massage komen alle delen van het lichaam, met uitzondering van borst en buik, aan de orde. NB: sportmassage is een spierspecifieke en intensieve, effectieve massage!  Ook fysiotherapeuten kunnen aan de opleiding meedoen, aangezien de tegenwoordige opleidingen fysiotherapie nauwelijks of geen massage meer aanbieden in hun cv.!

Onderzoekstechnieken: het kunnen afnemen van een anamnese (vraaggesprek), inspektie en de functieonderzoeken. In dit praktijkonderdeel leert men ook een onderzoek afnemen, teneinde een klacht of blessure te kunnen beoordelen en een behandelplan te kunnen opstellen.

Tapen en bandageren. De cursist leert voor de meest voorkomende blessures de tape- en bandage technieken om de blessure te ondersteunen en de pijnlijke of geremde beweging te ontlasten.

EHBSO: naast de bekende EHBO vaardigheden worden mn de spier en gewrichtsblessures in de acute fase behandeld, denk aan ICE (ijs, compressie en elevatie of verband).  De reanimatie is een verplicht onderdeel van de opleiding en men moet in het bezit zijn van een geldig reanimatiebewijs ten tijde van het examen, maar deze wordt niet door de opleiding gegeven, dus zal de cursist die bij een erkende oranje kruis vereniging moeten volgen. De opleiding kan dit wel extern uitbesteden en klassikaal aanbieden.  

Tot slot: tijdens de opleiding moet de cursist een persoonlijk portfolio aanleggen. Dit is een document waarin men een aantal zaken  moet bijhouden: een 3tal clienten dossiers (praktijkcases), een stageverslag, het EHBSO examen en de behaalde theorie cijfers. Dit portfolio is een onderdeel van het NGS examen en wordt door de opleider samen met de individuele cursist ingevuld en ondertekend en als zodanig heeft men dit onderdeel voor het examen al behaald voor het daadwerkelijke assessment plaatsvindt!

Rest mij je een leuke, interessante en boeiende cursus toe te wensen!!

Peter Stuitje.

 

Lesdagen:

2018: 

– vrijdag 07 september

– donderdag 13 september

– zaterdag 22 september

– zaterdag 20 oktober

– donderdag 1 november

– donderdag 15 november

– zaterdag 24 november

– donderdag 6 december

– zaterdag 15 december

2019:

  • Zaterdag 5 januari
  • Zaterdag 26 januari (laatste les voor assessments februari).

De lestijden:  de vrijdagen en zaterdagen van 09.30- 16.00 uur.

De donderdagen: s’avonds van 19 uur- 22.15  totaal contacturen: 65.   (normale opleidingsduur = 9 maand, = 96 contacturen.)

De lessen zijn incl koffie en thee, excl lunch op de hele dagen, die dient men zelf mee te brengen. Kleine versnaperingen zijn aanwezig.

Info of opgeven?  Bel: 06-23727176 (Peter Stuitje), email: [email protected] of via ons contactformulier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nieuws: Mindfulness massage basis cursus, meld je nu aan

Get in touch - Met jezelf en met ons

FaceBook

Contact

[email protected]
06 23727176

Praktijkadres

E-movere
Boerhaaveweg 40
3401 MN IJsselstein
samenwerking met Moventes

En in Montfoort
G van Damstraat 1, 3417WB Montfoort
praktijk e-movere gevestigd bij fysiopoint Montfoort in sportschool physical fitness.

Route

Scan deze QR op je telefoon voor de route naar E-movere in Houten...
E-mail direct